Vals positief en bloedtesten
Volg ons op Facebook | |
Ik weet dat dierenartsen dit niet graag horen, maar er bestaat enorm veel medische en wetenschappelijke informatie over vals positieve testen. Wat zijn dat? Vals positieve testen?
Welnu.
Vermoeden kattenaids
Indien een dierenarts een vermoeden heeft van kattenaids bij uw huisdier dan zal hij een sneltest doen.
Via een bloedtest kan men te weten komen of een kat FIV-positief is. Meestal is dit in combinatie met een leucosetest, daar er een duidelijk verband bestaat tussen deze twee dodelijke virussen. Deze bloedtest kan al worden uitgevoerd 12 tot 16 weken na een eventuele besmetting
Dit is een combitest aids-leucose. Een druppel bloed op deze test is al voldoende om een uitslag binnen 5 minuten af te lezen. Deze test verricht hij in eigen dierenartsenpraktijk.
Verschijnt er een streepje bij aids? Dan is het dier aids positief.
Verschijnt er een streepje bij leucose? Dan is het dier leucose positief.
Vaak wordt er aan de hand van deze uitslag een beslissing genomen, triest genoeg. Levens hangen af van deze test en al snel volgt het advies: Uw kat heeft aids het is beter het te laten inslapen.
MIS! 30 % van de geteste dieren zijn vals positief!
Wat doe je na 1 uitslag
GEEN beslissing nemen over leven/dood. De beslissing is zo enorm confronterend en alles beslissend, wacht nog even... er hangt een leventje aan zijden draad en de dood is absoluut geen noodzakelijke optie! Zowiezo zijn wij van mening dat een positieve aidskat geen spuitje MAG krijgen. Zij kunnen nog genieten van het leven en een prima gezond leven leiden.
In alle wetenschappelijke artikelen zult u terugvinden: Nooit afgaan op 1 enkele test, laat altijd een tweede test doen via het laboratorium.
Laat altijd dus een tweede test doen via het laboratorium, maar dan een geheel andere test. Lees dit artikel
De tweede test
De Western blot test wordt over het algemeen gezien als de best sluitende test voor aids bij katten.
Kittens onder de 6 maanden moeten altijd een hertest krijgen, dit vanwege de antistoffen die ze nog in hun lichaam hebben van hun moeder. Herhaal de test altijd 6 a 12 weken later.
Deze western blot test is een prima tweede test.
Kittens
FIV transmissie via de moedermelk is zeer zeldzaam.
Zij kunnen zogenaamd positief testen wanneer ze gezoogd worden door een FIV- positieve moeder. Bij hen kunnen (vals)positieve testresultaten voorkomen op een leeftijd van 12 tot 16 weken na de geboorte als gevolg van de passieve overdracht van FIV antilichamen van de moeder via de biest.
Slechts een klein percentage van deze kittens die positief testen zijn daadwerkelijk besmet. Een vals positieve test in een niet-geïnfecteerde kitten komt voor, omdat zij de antilichaampjes van een geinfecteerde moeder bij zich kunnen dragen via moedermelk.
Kittens getest op minder dan 6 maanden oud, ongeacht de testresultaten, moet opnieuw getest worden na de leeftijd van 6 maanden.
Citaat van FAB:
De meeste testen zijn gebaseerd op enzyme-linked immunosorbent assays (ELISA) of immunochromatography (IC). Vaak worden er testen gebruikt die zowel voor FIV als FeLV testen. Testen welke in een laboratorium gedaan worden zijn de immunofluorescentie en de western blotting welke antistoffen tegen FIV detecteren, en virus isolatie en de polymerase chain reactie (PCR) welke het virus zelf detecteren. De immunofluorescentie is een zeer gevoelige test op antistoffen tegen alle virale eiwitten en wordt ook vaak als een eerste test gedaan. De andere testen worden vaak als een bevestiging gezien van de ELISA. Western blotting is ook een gevoelige test welke antistoffen tegen specifieke virale eiwitten detecteert. Virus isolatie is ook een gevoelige test maar is duur, tijdrovend en vereist bepaalde voorzieningen waardoor deze niet geschikt is voor routine onderzoek.
PCR testen detecteren de FIV nucleïnezuren (het genetisch materiaal). Deze testen zijn erg gevoelig en komen steeds meer beschikbaar. PCR is zeer geschikt om de infectie bij jonge kittens met maternale antistoffen tegen FIV aan te tonen (zie verder). Voor in de praktijk gebruikte testkits voor zowel FIV als FeLV gelden dezelfde regels voor wat betreft nauwkeurigheid en de mogelijkheid tot fouten. De ELISA testen in de praktijk hebben een hoge specificiteit. Dit betekent dat als de testen correct uitgevoerd worden met voldoende materiaal een positieve test over het algemeen betrouwbaar is. Echter het wordt sterk aangeraden om bij een positieve test in de praktijk de diagnose te bevestigen door een tweede test zoals de IC of de Western blotting, zeker als het een gezonde kat betreft. De testen in de praktijk worden het beste uitgevoerd met serum of plasma in plaats van volbloed. Bij elke test is er een kans op een vals positieve uitslag.
Doen!
Neem altijd een tweede test bij een positieve uitslag, ik kan het niet genoeg benadrukken. Laat u niet van de wijs brengen door welke dierenarts dan ook. Vele artsen zijn nog onbekend met het fenomeen kattenaids. Soms komen er adviezen die echt niet oke zijn, laat uw dier bv NOOIT zomaar inslapen!
En onthou....30 % van de uitslagen zijn vals positief